jueves

La Universitat de València inaugura una exposició sobre la família Trenor

Hola bloggeros,

continuamos con las exposiciones relacionadas con la Exposición Regional de 1909. Os adjuntamos la noticia publicada por la Universidad de Valencia en su web en relación a la familia Trenor, principalmente la figura del impulsor de dicha exposición: Tomás Trenor Palavicino.

Saludos.

Tomás Trenor Palavicino
------------------------------------------------------------------------------------------------
Amb motiu dels actes commemoratius del centenari de la inauguració de l’Exposició Regional Valenciana del 1909, la Universitat de València organitza entre el 26 de maig i el 25 d’octubre Trenor. L’exposició d’una gran família burguesa. Es podrà visitar a la Sala Thesaurus de l’edifici històric de la Nau.Aquesta mostra recupera la figura del principal inspirador i impulsor de l’Exposició Regional Valenciana, Tomás Trenor Palavicino, membre d’una família distingida i burgesa de la València dels segles xix i xx, originària de Limerick (Irlanda). Trenor és un llinatge d’origen irlandés, que s’assenta en la València del segle xix i que encara perdura.

Aquesta exposició consta de dos motius. D’una banda, la commemoració de l’Exposició Regional Valenciana de 1909. De l’altra, l’exhumació simbòlica del seu inspirador principal: Tomàs Trènor, membre d’una família distingida i burgesa de la València dels segles xix i xx, originària de Limerick (Irlanda). En aquesta mostra es recrea la trajectòria d’aquesta dinastia mercantil i industrial (una de les principals del Vuit-cents), tot prenent com a punt de partida l’any 1909. Es tracta de mostrar la València i l’Europa d’aquell temps. Es pretén presentar l’interior i l’exterior del món burgès: les seues cases, les seues empreses, els seus carrers, el seu hàbits, les seues indumentàries, els seus costums, els seus ocis, els seus negocis.

El món comercial s’obria en aquells temps, el 1909, i la València industriosa es mostrava al món. Els Trènor inspiraven aquest esdeveniment, però sobretot condensaven el llarg procés de modernització de la societat, de la cultura i de l’economia valencianes. Plantejaven, a més, un projecte per a la València del segle xx. En aquest projecte expositiu es proposa reconstruir el món burgès del Vuit-cents, com es va adaptar València a les formes industrioses de vida i de relació. Els Trènor són, per al cas que ens ocupa, els nostres Buddenbrook locals. Amb l’ajuda de la família actual, amb el concurs de Tomás Trènor Puig, podrem recrear aquell món amb fotografies, amb mobles, amb utensilis, amb joguets, amb documents originals, amb reproduccions de documents, amb plafons explicatius, amb música, amb contextualitzacions culturals i literàries. L’espai de la sala Tesaurus permetrà una evocació d’aquell moment: 1909, però també del llarg segle xix. L’espectador hi trobarà com a motiu inicial l’Exposició Regional Valenciana: l’itinerari de l’exposició el portarà en un entretingut flash back cap a la Limerick natal de la dinastia. De València a Irlanda, doncs. I, de tornada, d’Europa a València.

A més dels treballs d’investigació dels comissaris, Justo Serna i Anaclet Pons, el catàleg recull les col·laboracions de Tomás Trènor Puig, Josep Vicent Boira, Alejandro Lillo, Amparo Ruiz i Concha Ridaura.

No hay comentarios:

Publicar un comentario